Βρογχοσκόπηση Επεμβατική Διαγνωστική Θεραπευτική Εξέταση

H Βρογχοσκόπηση είναι μια επεμβατική διαγνωστική, αλλά ενίοτε και θεραπευτική εξέταση με την οποία ο πνευμονολόγος επισκοπεί τους μεγάλους αεραγωγούς τραχεία-βρόγχοι, δηλαδή τα στόμια διαμέσου των οποίων μεταφέρεται ο αέρας στους πνεύμονες.

Ελένη Τσέλιου Ειδική Πνευμονολόγος Χολαργός


Αποτελείται από ένα λεπτό, εύκαμπτο, τηλεσκόπιο, πάχους μολυβιού,  και εισάγεται από τον γιατρό διά μέσου της μύτης, στον λάρυγγα και στην τραχεία και στην συνέχεια παρακάτω στους βρόγχους.  Οι ενδείξεις της βρογχοσκόπησης είναι πολλές, οι πιο συχνές ωστόσο είναι η αιμόπτυση, η ύπαρξη παθολογικής σκίασης στον πνεύμονα προκειμένου να ληφθούν δείγματα ιστού και ο επίμονος βήχας  για τον οποίο  δεν έχει ανευρεθεί σαφή αιτία. Η βρογχοσκόπηση όμως μπορεί να έχει και επείγοντα χαρακτήρα σε περίπτωση απόφραξης των αεραγωγών από ξένα σώματα που έχουν εισπνευσθεί. Συνήθως η αξονική τομογραφία θώρακος προηγείται της βρογχοσκόπησης γιατί δίνει σημαντικές πληροφορίες για την εντόπιση και τη φύση των παθολογικών ευρημάτων

Διακοπή Καπνίσματος

Ιατρείο διακοπής καπνίσματος

Βρογχοσκόπηση κλασική διαγνωστική μέθοδος ευρείας εφαρμογής



Η βρογχοσκόπηση είναι εξέταση που γίνεται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον είτε ως εξωτερικός είτε ως εσωτερικός ασθενής. Με την κατάλληλη προετοιμασία και σε οργανωμένα βρογχοσκοπικά κέντρα, είναι μία διαδικασία ασφαλής και άνετη, την οποία ο ασθενής την ανέχεται εύκολα. Απαιτείται από τον ασθενή να προσέλθει νηστικός τουλάχιστον 8 ώρες.
Ο ασθενής συνδέεται σε monitor παρακολούθησης των ζωτικών του λειτουργιών και του εφαρμόζεται τοπική αναισθησία προκειμένου ελαχιστοποιηθεί  ο βήχας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Συμπληρωματικά συνήθως εφαρμόζεται και χορήγηση μέθης, η οποία καθιστά  την εξέταση, εντελώς ανώδυνη, καθ’όλη τη διάρκεια της. Ο πνευμονολόγος εισάγει το βρογχοσκόπιο στη μύτη και με ήπιο τρόπο το προωθεί στο  λάρυγγα και την τραχεία του ασθενούς. Επισκοπεί το τοίχωμα της τραχείας και των βρόγχων, αναζητά πιθανές εστίες αιμορραγίας και παθολογικών μαζών ή εξελκώσεων και αν χρειαστεί λαμβάνει βιοψίες και συλλέγει υλικό για  κυτταρολογικές, μικροβιολογικές ή άλλες ειδικές εξετάσεις.


Βρογχοσκόπηση
Βρογχοσκόπηση
Η διάρκεια της βρογχοσκόπησης είναι ανάλογη με την πράξη αλλά δεν διαρκεί πάνω από 35-40 λεπτά. Κατά την διάρκεια αυτής ο ασθενής έχει λάβει αναισθησία τοπική καθώς και μέθη. Ένας εκπαιδευμένος επεμβατικός πνευμονολόγος δεν χρειάζεται αναισθησιολόγο για την χορήγηση της μέθης εκτός εάν και εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής.
Βρογχοσκόπηση
Ανησυχείτε για την υγεία των πνευµόνων σας
Οι περιπτώσεις που χρειάζεται η βρογχοσκόπηση είναι: Η λοίμωξη Συγκεκριμένα υλικά λαμβάνονται βοηθώντας τον ασθενή να λάβει την σωστή θεραπεία με το κατάλληλο αντιβιοτικό. Παράλληλα αναρροφώνται βλεννοπυώδεις εκκρίσεις βοηθώντας στην σωστότερη κάθαρση του πνεύμονα και την ευκολότερη αναπνοή του ασθενή.


Η βρογχοσκόπηση συμβάλλει στην διάγνωση

Βρογχοσκόπηση
Πνευμονολόγος
Οι ενδείξεις που καθιστούν απαραίτητη τη βρογχοσκόπηση είναι πολλές, κυρίως διαγνωστικές, σχετικές με διάφορα συμπτώματα ή παθολογικές εργαστηριακές εξετάσεις. Επίσης, η μέθοδος είναι χρήσιμη στη σταδιοποίηση, παρακολούθηση αλλά και θεραπεία διαφόρων νοσημάτων. Οι αντενδείξεις και οι επιπλοκές είναι ελάχιστες. Η αξονική τομογραφία και η ακτινογραφία θώρακος δεν είναι 100% διαγνωστική και ορισμένες φορές η διαφοροδιάγνωση και η θεραπεία απαιτεί λήψη βιοψίας και παθολογοανατομικών και κυτταρολογικών υλικών για την έγκυρη απόδειξη της διάγνωσης κάτι που γίνεται με την βρογχοσκόπηση.
Υπηρεσίες
Υπηρεσίες

- Βρογχικό Άσθμα
- Αλλεργικά - Αναπνευστικά Νοσήματα
- Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια Χ.Α.Π.
- Σπιρομέτρηση
- Διακοπή Καπνίσματος
- Πνευμονία
- Λοιμώξεις του Αναπνευστικού
- Διερεύνηση Χρόνιου Βήχα
- Διερεύνηση Φυματίωσης
- Αλλεργικά Τεστ
- Βρογχοσκόπηση
- Εκτίμηση Μελέτη απνοιών κατά τον ύπνο
- Διάγνωση Διερεύνηση καρκίνου πνεύμονα

info
Τσέλιου Ελένη

Βρογχοσκόπηση αναλυτικά

Εξέταση κατά την οποία ένας μικρού διαμέτρου εύκαμπτος ελαστικός σωλήνας εισέρχεται από την μύτη ή το στόμα του ασθενή και διαμέσου του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών εισέρχεται στην τραχεία. Μέσω μιας κάμερας στο άκρο του βρογχοσκοπίου ο ιατρός μπορεί να επισκοπήσει την τραχεία και όλους τους βρόγχους δηλαδή τους αεραγωγούς που καταλήγουν στον πνεύμονα του ασθενή και να λάβει υλικό από αυτούς με βιοψία, διαθερμία, ή κρυοβιοψία. Επιπλέον μπορεί να ληφθεί υλικό και έξω από τους βρόγχους, από τον πνεύμονα δηλαδή και τους λεμφαδένες που εμφανίζουν κάποιου είδους παθολογία δια μέσω λεπτής βελόνης. Τέλος μπορεί να συμβάλει στην διάνοιξη στενώσεων και επιπλέον να σταματήσει την αιμορραγία και να διαφοροδιαγνώσει ή να θεραπεύσει επιπλεγμένες λοιμώξεις



Καλέστε
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΛΕΝΗ ΤΣΕΛΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών το 2013 με βαθμό «Άριστα»