ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΗ

H Βρογχοσκόπηση είναι μια επεμβατική διαγνωστική , αλλά ενίοτε και θεραπευτική εξέταση με την οποία ο πνευμονολόγος επισκοπεί  τους μεγάλους αεραγωγούς
(τραχεία-βρόγχοι), δηλαδή τα στόμια διαμέσου των οποίων μεταφέρεται ο αέρας στους πνεύμονες.

 Το βρογχοσκόπιο


αποτελείται από ένα λεπτό, εύκαμπτο, τηλεσκόπιο, πάχους μολυβιού,  και εισάγεται από τον γιατρό διά μέσου της μύτης, στον λάρυγγα και στην τραχεία και στην συνέχεια παρακάτω στους βρόγχους.  Οι ενδείξεις της βρογχοσκόπησης είναι πολλές, οι πιο συχνές ωστόσο είναι η αιμόπτυση, η ύπαρξη παθολογικής σκίασης στον πνεύμονα προκειμένου να ληφθούν δείγματα ιστού και ο επίμονος βήχας  για τον οποίο  δεν έχει ανευρεθεί σαφή αιτία. Η βρογχοσκόπηση όμως μπορεί να έχει και επείγοντα χαρακτήρα σε περίπτωση απόφραξης των αεραγωγών από ξένα σώματα που έχουν εισπνευσθεί. Συνήθως η αξονική τομογραφία θώρακος προηγείται της βρογχοσκόπησης γιατί δίνει σημαντικές πληροφορίες για την εντόπιση και τη φύση των παθολογικών ευρημάτων
Τρόπος εξέτασης

Η βρογχοσκόπηση είναι εξέταση που γίνεται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον είτε ως εξωτερικός είτε ως εσωτερικός ασθενής. Με την κατάλληλη προετοιμασία και σε οργανωμένα βρογχοσκοπικά κέντρα, είναι μία διαδικασία ασφαλής και άνετη, την οποία ο ασθενής την ανέχεται εύκολα. Απαιτείται από τον ασθενή να προσέλθει νηστικός τουλάχιστον 8 ώρες.
Ο ασθενής συνδέεται σε monitor παρακολούθησης των ζωτικών του λειτουργιών και του εφαρμόζεται τοπική αναισθησία προκειμένου ελαχιστοποιηθεί  ο βήχας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Συμπληρωματικά συνήθως εφαρμόζεται και χορήγηση μέθης, η οποία καθιστά  την εξέτασηεντελώς ανώδυνη, καθ’όλη τη διάρκεια της. Ο πνευμονολόγος εισάγει το βρογχοσκόπιο στη μύτη και με ήπιο τρόπο το προωθεί στο  λάρυγγα και την τραχεία του ασθενούς. Επισκοπεί το τοίχωμα της τραχείας και των βρόγχων, αναζητά πιθανές εστίες αιμορραγίας και παθολογικών μαζών ή εξελκώσεων και αν χρειαστεί λαμβάνει βιοψίες και συλλέγει υλικό για  κυτταρολογικές, μικροβιολογικές ή άλλες ειδικές εξετάσεις.
Επιπλοκές και κίνδυνοι

Η πιο συχνή παρενέργεια της βρογχοσκόπησης είναι  να νιώθει ο ασθενής  την μύτη και τον λαιμό του ερεθισμένο για μία περίπου ημέρα.

. Read more...
Τις πρώτες ώρες μπορεί να αισθάνεται επίσης κόπωση ή υπνηλία λόγω της ήπιας μέθης που του έχει χορηγηθεί, γι’αυτό και παραμένει για παρακολούθηση λίγες ώρες μετά το τέλος της εξέτασης. Επίσης, σε μικρότερο ποσοστό παρατηρείται λοίμωξη του ανώτερου ή του κατώτερου αναπνευστικού γι αυτό και ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά φάρμακα.
Υψηλότερο κίνδυνο παρουσιάζουν οι ασθενείς από του οποίους έχει ληφθεί δείγμα βιοψίας. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι να εμφανίσει λίγο αίμα στα πτύελα κατά την διάρκεια της επόμενης ημέρας. Σε κάποιες μεμονωμένες ακραίες κλινικές περιπτώσεις, έχει προκληθεί βλάβη στον πνεύμονα ή πνευμοθώρακας.
Κατά την προετοιμασία του ασθενούς είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και να έχει γίνει μια προσεκτική καρδιολογική εξέταση. Τυχόν ευαισθησία στα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν κατά την βρογχοσκόπηση  πρέπει να διασαφηνιστεί. Επίσης, είναι πιθανό  να χορηγηθεί στον ασθενή αγωγή πριν ή κατά τη βρογχοσκόπηση, όπως κορτικοειδή για άσθμα, ινσουλίνη για σακχαρώδη διαβήτη. Τέλος, η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων θα πρέπει να έχει διακοπεί με ασφάλεια σύμφωνα με  τις οδηγίες του γιατρού.
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
+302106538392
+306974390641
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ,ΕΛΕΝΗ ΤΣΕΛΙΟΥ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 248
ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Τ.Κ.155 61
elentsel@gmail.com
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Τσέλιου Ελένη


Τσέλιου Ελένη

Πνευμονολόγος


Επικοινωνία

ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 248
ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Τ.Κ.155 61
Email: elentsel@gmail.com

Τηλέφωνο:  2106538392

Website: www.tselioueleni.com

Copyright ©Tseliou Eleni
Powered by
Bulkmusic